DEFICYT DEKARBOKSYLAZY MALONYLO-COA
Deficyt dekarboksylazy malonylo-CoA to choroba metaboliczna o podłożu genetycznym, która polega na nieprawidłowych przekształceniach kwasów tłuszczowych. Choroba najczęściej ujawnia się we wczesnym dzieciństwie. Prawie wszystkie chore dzieci są opóźnione w rozwoju.
INNE NAZWY: kwasica malonowa, niedobór MCD
ROZPOWSZECHNIENIE: bardzo rzadka choroba, do tej pory opisano mniej niż 30 przypadków
ŚMIERTELNOŚĆ: rokowanie zależy od wielu czynników, choroba może być śmiertelna i odpowiadać za śmierć już u noworodka
SPOSÓB DZIEDZICZENIA: autosomalnie recesywne (aby zachorować, obie kopie genu muszą być wadliwe)
PRZYCZYNY:
mutacje w genie MLYCD, które powodują brak lub zmniejszoną aktywność enzymu dekarboksylazy malonylo-CoA. To wywołuje zaburzenia procesu przekształcania kwasów tłuszczowych w organizmie.
OBJAWY:
Pierwsze symptomy można zaobserwować najczęściej we wczesnym dzieciństwie. Objawy są różnorodne, nie wszystkie muszą być obecne u wszystkich chorych.
- biegunki;
- wymioty;
- niski poziom cukru;
- drgawki;
- słabe napięcie mięśni;
- opóźnienie w rozwoju;
- kardiomiopatia;
- powiększenie mięśnia sercowego.
DIAGNOSTYKA:
- badania genetyczne w kierunku mutacji powodujących chorobę – test NOVA;
- analiza obecnych u dziecka objawów.
Należy wprowadzić je jak najszybciej. Terapia obejmuje:
- dietę o niskiej zawartości tłuszczu;
- suplementację.